dijous, 29 de març del 2012

Les millors vint cançons de la història del rock espanyol.

El tema de les llistes és complicat, i més una com la que m'he plantejat fer. Recopilar les que per a mi són les vint millors cançons de la història del rock espanyol és una feina realment difícil, diria que impossible, s'han fet moltes grans cançons en el rock estatal, així que la llista podria ser molt més llarga, i, lògicament, moltes de les que he seleccionat podrien ser canviades per altres, però... bo, açò no és res més que una excusa per recordar algunes d'eixes cançons que se'm van quedar gravades a foc la primera vegada que les vaig escoltar, i sé que m'acompanyaran de per vida. És cert que moltes d'elles són molt típiques i estan molt cremades però... és el que hi ha.

La llista la faré amb quatre entrades. Per a hui aquestes són les cinc elegides:

Alarma!!! "Preparado para el Rock & Roll"

No sóc un gran coneixedor de l'obra de Manolo Tena, però en els temps de Alarma!!! aquest home va compondre algunes cançons inoblidables. En el meu cas, pense que amb "Preparado para el Rock & Roll" va tocar sostre. "Frío" també és gran, però aquesta, per a mi, és superior. Joder, és que ho té tot: bon riff, bona melodia, bona lletra, i eixe punteix doblat a lo Thin Lizzy... Genial!



Los Rebeldes "Bajo la luz de la luna"

La millor balada del rock espanyol? Doncs molt probable! Pense que ningú, dins del rock estatal, ha sabut plasmar tan bé l'essència del Doo Wop com ells en una cançó. En el mateix moment que comencen a sonar eixos cors, tan en plan The Platters, agafes una maquina del temps que et transporta directament als màgics anys cincuanta, i això és gran. Una cançó perfecta, diguen el que diguen.



Los Enemigos "La cuenta atrás"

Amb aquestos ha segut realment difícil a l'hora de decidir-me. Els de Josele són una de les meues bandes preferides, i no em refereixc sols a nivell estatal. Podria haver-ne posat moltes altres, però "La cuenta atrás" té algo especial. Fa temps ja li vaig dedicar un post, i és que aquesta cançó em sembla una absoluta meravella.



Barón Rojo "Los rockeros van al infierno"

Molt típic, ho sé. Però ostres, és que estem parlant d'un himne en tota regla! Podria haver segut un altra, casi que qualsevol cançó d'eixe brutal Volumen Brutal haguera segut una bona opció, però que voleu que us diga... Mi rollo es el rock!!



Luz Casal "Besaré el suelo"

Vinga va, tipos duros, rigueu-vos de mi, però m'agrada Luz Casal. No és que la seva discografia m'ompliga de plaer, però és indubtable que aquesta dona té talent, i una veu... oh, que veu!! En els seus discos sempre pots trobar grans cançons, però jo tinc debilitat per aquesta preciosa balada. Curiosament, la cançó la va composar Carlos Goñi, dels insofribles Revolver. Un aplaudiment per a ell, és una gran cançó, però sense la inimitable e incunfundible veu de Luz, no seria el mateix. Una preciositat.

8 comentaris:

Jaume Ferro ha dit...

Despre de sentir les teues primeres 5 cançons de les "20 millors cançons del rock estatal", vaig a fer la meua aportació en un ranking de eixes 5 cançons..de la que més m'agra a la que menos:

1ª:LOS ENEMIGOS
2ª:ALARMA
3ª:BARON ROJO
4ª:LUZ CASAL
5ª:LOS REBELDES

La que mes m'ha sorpres es la del grup Alarma..es d'eixes cançons que et sonen de haverles sentides per damunt, en algun "pafeto" en algún "pafeto" rockero clar! tipo les ventes de Pedreguer..que tiempos aquellos.

Ja estic impacient de sentir les proximes 5 cançons...

Espere que en sorprengues en alguna cançó.

raúl ha dit...

pues yo también aportaré haciendo algún cambio, "frío" para alarma y "la otra orilla" para los enemigos. luz empezó de telonera con miguel ríos, es una institución!

Juanjo Mestre ha dit...

Bon gust tens, una cosa que em consta des de fa molt temps. I a més, dels que reivindica el rock patri, això està bé. Buff, si em posara no sé per on començaria per fer un llistat similar. De les que has posat m'atrapa profundament "La cuenta atras" de Los Enemigos. També la de Baron Rojo, la seva millor cançó al meu gust. Abraçada.

Xarrupampolles ha dit...

He de reconéixer que mai m'he posat a fons a escoltar rock espanyol. I a aquestes alçades de la pel·lícula se'm fa una mica costa amunt.

Salut!!!

juanvi ha dit...

Jaume Ferro: ja era hora de que t'estrenares en comentar! Doncs si, "Preparado para el Rock & Roll" és molt bona. Alarma!!! gravaren dos discos bastant recomanables. El que comentes de les ventes de Pedreguer... la veritat és que els records que tinc d'allí són molt borrosos... jejejeje... però si que pot ser que allí la posaren. Vinga, a veure si et fas l'anim de comentar més voltetes!!

Raúl: muy buenas canciones las que citas, me gustan más las que he seleccionado, pero me encantan esas canciones. Pues si, Luz es grande, no me gusta todo lo que ha hecho, a veces me aburre, pero tiene una gran voz, en su discografía puedes encontrar un buen puñado de grandes canciones, y a demás, siempre me ha parecido una mujer con mucha personalidad.

Johnny: gràcies amic! Tu també tens bon gust, no fa falta que t'ho diga! Doncs no estaria mal que feres tu una llista d'aquestes, ja sé que és un poc xorrada, hi ha tantes bones cançons! Però ho passariem bé, i segur que ens descobriries algo interessant.

Simu: doncs jo sóc dels que pensa que ací sempre hem tingut bandes que valen molt la pena, a pesar de tot.

Gràcies a tots pels comentaris.

Abraçades!!

Maddie ha dit...

Hi, Nice post thanks for sharing. Would you please consider adding a link to my website on your page. Please email me back.

Thanks!

Madison
maddie0147@gmail.com

Jose Paleres ha dit...

D'estes 5 cançons, totes bones i sorprenent la de Alarma!, em quede amb la de Baron i, sobretot, amb La Cuenta Atrás, una de les millors entre les millors.

juanvi ha dit...

Jose, yeah! M'alegre de que t'agraden!!