dijous, 20 de desembre del 2012

Escueladecalor. El directo de Radio Futura. (1989)


Que Radio Futura foren una de les millors i més personals bandes de la història del pop-rock espanyol és algo que cada vegada tinc més clar. Originals com pocs, grans músics amb un talent especial a l'hora de composar cançons,  i sempre intentant fusionar estils per crear algo únic. Gran banda. I on millor demostraren la seva grandesa, per a mi,  fou en el seu fabulós disc en directe.

Quan vaig fer l'enquesta en aquest bloc per votar al millor disc en directe del rock espanyol no sé perquè no vaig posar aquest com una de les opcions, perquè la veritat és que el directe de Radio Futura és un dels grans lives del rock cantat en castellà. Tal volta el fet de no ser un concert sencer, reduint-lo sols a onze cançons, em tirara un poc cap a enrere. No ho sé, en qualsevol cas, ací estem per reivindicar-lo, perquè es tracta d'un treball enorme.

Gravat en els dies 28 i 29 d'octubre de 1988, en l'auditori Arena de València, en aquella època la banda passava pel que possiblement fora el moment més inspirat de la seva carrera presentant eixe gran disc que fou "La canción de Juan Perro",  i a demés, amb un bon rodatge fet, el que es notava en la perfecta execució de les cançons millorant-les totes respecte a les versions originals d'estudi.




Temes com "Escuela de calor", "Han caído los dos", "A cara o cruz", "En el chino", "No tocarte", "El canto del gallo" o "Paseo con la negra flor", entre d'altres, són clàssics atemporals de la música popular española, i ací sonen d'escàndol!!

Com alguns sabreu, aquest treball, tot i tinguent un rotund èxit, va tindre també una certa polèmica per que sembla que posteriorment va ser un poc retocat a l'estudi, però... i que? Això a mi em dona igual!! La majoria dels directes que tenim en casa i que tant ens agraden han segut un poc retocats, i no per a això vaig a tirar-los a a la basura, sempre i quan estiga ben fet i no faja que perga l'essència del directe,  no tinc cap problema amb això, i en aquest cas està encertat.

Ja sabeu, amigues i amics, demà s'acaba el mon, així que,  ja que no tenim escapatòria, al menys acabem els nostres dies escoltant bona música, en el meu cas ho faré a ritme dels grans Radio Futura. Yeah!!


6 comentaris:

Redacció ha dit...

Ni que ho digues, aquest és amb diferència el seu millor disc, és el que pasava als 80, en l'estudi de gravació en aquest pais estavem a anys llum de la resta, encara que La canción de Juan Perro està molt molt be, però em quede amb aquest directe. Dels primers cassettes que vaig tindre. Salut

Le.chatnoir ha dit...

Una banda com poques!! ;)

Petons.

Anònim ha dit...

Es puntxava la versió "Escuela de calor en directo" en lloc de la versio de estudi. Bona resenya Juanvi.

raúl ha dit...

yo lo tenía claro desde hace mucho tiempo ya, de las mejores y más personales, sin ninguna duda.

Juanjo Mestre ha dit...

Com ja saps, aquest directe i concretament aquesta banda els considero un dels fonamentals del rock patri, potser la meva banda preferida. Aquell dia a Arena vam passar a la història. Magnífica reivindicació. Abraçada.

juanvi ha dit...

Chals, és que aquest directe és realment bo. A mi m'agraden tots els seu discos excepte el primer (que també té algunes cançons que em molen), però sobretot "De un país en llamas", i el genial "La canción de Juan Perro", aquest últim quan el vaig escoltar per primera vegada em va sorprendre molt el seu so, no crec que hi haja molts discos de bandes espanyoles d'aquella època que sonen tan bé com eixe.

Le.chatnoir, ja ho crec, ni que ho digues! Petons :)

Anònim, no m'extranya, perquè la versió d'aquest directe és molt millor que l'original, molt més potent. Gràcies, celebre que t'agrade!

Raúl, a mi, sinceramente, me costó un poco pillarles el punto, pero mereció la pena. Grandes.

Johnny, per a mi també mereixen estar entre els grans del pop-rock espanyol. Per cert, arribares a veure'ls en directe? I un altra pregunta, tu que eres incondicional d'aquestos, que et sembla la carrera en solitari de Juan Perro?

Gràcies a tots per participar.

Salut i Rock & Roll!!