dimecres, 7 de juliol del 2010

Los Nikis "La hormigonera asesina" (1989)

Sempre he preferit altres grups de la movida com Siniestro Total, Loquillo y Los Trogloditas, Paralisis Permanente o Los Rebeldes, però Los Nikis també mereixen ser reivindicats. Van ser el grup que millor va captar l'esperit dels Ramones en aquella època en el panorama estatal, de fet eren reconeguts com "los Ramones de Algete" (Algete és el seu poble). La formula era sencilla, cançons curtetes de tres acords, melodies popies i lletres divertides, en definitiva, punk-pop 100% ramonià però amb un toc personal.

A pesar de que el seu disc més clàssic és "Marines a pleno sol" (1986) jo prefereixc aquest, pot ser que siga perque és el primer que vaig escoltar... O tal volta perque és un poc més rocker. En ell hi han cançons típicament ramonianes com "Por el interés te quiero Andrés", "Enrique el ultrassur", "La envidia es mi pecado capital" o "Yes, I do", però també altres que s'allunyen un poc del seu estil com "La hormigonera asesina" on s'arrimen més al rock dur, "Las ventajas de ser de aquí" on fan un punk rock a lo Siniestro Total, la festera "La fiesta medieval" o "Mi venganza está cerca" i "No vuelvo a ir a Benidorm" que són més pop. Com a curiositat hi ha també un versió punky del "Agradecido" de Rosendo cantada per Joaquín, baixista de la banda.

Reconec que tenien pintes de pijos, però que els taixaren de feixistes ja em pareix una gran tonteria, sempre té que haver gent que es calfa el cap en bovaes en lloc de gaudir de la música. Pense que sencillament eren uns col·legues passant-ho bé i sería absurd dir que cançons com "La fiesta medieval" o "Por el interés te quiero Andrés" no em fan passar una bona estona.

6 comentaris:

Space Woody/Jagger ha dit...

Dius bé, divertidíssims, amb l'esperit ramoniano però amb personalitat pròpia. M'agrada la hormigonera però prefereix fins i tot els marines i submarins i els primers singles. Grans, a reivindicar sempre. Això de pijos i feixistes sempre em va semblar una tonteria. Abraçada.

àngel ha dit...

Juanvi, jo també soc més de Marines i inclús de Submarines, pero les dosis de Los Nikis a mí mai m'han defraudat, per el record quedarà
una famosa actuació al Caracol de Xàbia allà pel 86!!

juanvi ha dit...

Wood, el "Submarines a pleno sol" no el tinc, tindré que fer-me amb ell.

Àngel, deguera ser mítica aquella actuació en Xàbia, puc imaginar-me la festa que és deguera montar...

Salut companys!

juanvi ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
txinomandinga ha dit...

joder Juanvi, coincido contigo totalmente!! fueron un grupo super divertido, provocador...en fin...rocanrol.
me acuerdo que en otro grupo que estuve haciamos la versión de la hormigonera y lo pasábamos bomba.
Ando medio alejado del teclado, el calorcito me tira pa la playa. de toas formas pasaré a saludarte seguro
salud amigo!!

juanvi ha dit...

Hey txino! Elegisteis buena canción para versionear, me mola bastante. Ha disfrutar del veranito, abrazos!